Loading...
AA og de pårørende2023-12-04T14:35:16+01:00

AA og de pårørende

Er der en alkoholiker i dit liv?

Her kan du læse om AA’s løsning og vores budskab om en håndsrækning til alkoholikere og de pårørende rundt om den, der drikker for meget.

“Som pårørende kan du også få gavn af de 12 trin og det hjertevarme og indsigtsfulde fællesskab, der ofte opstår omkring dem”

Den, der drikker for meget, kan få hjælp hos Anonyme Alkoholikere. Det virker bedst, hvis vedkommende selv har indset sit problem og er villig til at gøre noget ved det. Ellers er der ofte meget lidt, man kan gøre som pårørende.

Mange pårørende oplever, at de selv har brug for hjælp. Det kan være endda rigtig hårdt og traumatiserende at være pårørende til en alkoholiker. Ofte er der meget opmærksomhed omkring ham eller hende, der drikker alt for meget, men vi har en tendsens til at glemme, at de pårørende også kan have brug for hjælp, støtte eller behandling.

Som pårørende kan du også få gavn af de 12 trin og det hjertevarme og indsigtsfulde fællesskab, der ofte opstår omkring dem. Hos fællesskabet Al-Anon kan du møde ligesindede og se, om det er noget for dig. Det er gratis, åbent og helt anonymt ligesom Anonyme Alkoholikere.
Al-Anon er et fællesskab af slægtninge og venner til alkoholikere, som mødes og deler håb, styrke og erfaring for at hjælpe hinanden til at blive bedre til at håndtere livet og de problemer, der følger med.

Al-Anon har eksisteret i Danmark i over 55 år, og der findes en gren af pårørendefællesskabet til teenagere, nemlig Alateen.

Er der en alkoholiker i dit liv?

Efter at have erfaret, at millioner af alkoholikere har opnået ædruelighed i AA, bliver du måske utålmodig efter at “gøre noget” for alkoholikeren i dit liv. Du vil måske gerne forklare, at alkoholisme er en sygdom, og vil så gerne have alkoholikeren til at læse AA-litteratur og straks gå til det nærmeste AA-møde. Nogle gange virker denne fremgangsmåde.

Efter at have læst AA-foldere og bøger ringer mange alkoholikere til AA. De begynder at deltage i AA-møder og lægger drikkeriet bag sig. Men faktisk er de fleste aktive alkoholikere ikke ivrige eller parate til at henvende sig til AA, fordi det bliver foreslået af en, de holder af.

Drikkevaner er dybt rodfæstet i alkoholikerens personlighed, og hans eller hendes trang til at drikke skaber en stædig modstand mod at blive hjulpet. Det lyder så nemt og logisk at indrømme, at man er alkoholiker. Desværre indebærer det også, at man bør gøre noget ved drikkeriet.

Det er alkoholikeren måske ikke parat til. En del af sygdommen er alkoholikerens overbevisning om, at drikkeriet er nødvendigt, for at han kan magte livet. I hans forvirrede hjerne bliver trangen til at drikke et spørgsmål om liv eller død.

Læs vores brochure “Er der en alkoholiker i dit liv?” Den henvender sig til dig, der er pårørende til en, der har et alkoholproblem. Hvad enten du er ægtefælle, kæreste, mor eller far eller søn eller datter af en alkoholiker, kan brochuren hjælpe dig med at finde svar på spørgsmål som fx:

  • Hvad kan du gøre?
  • Hvornår er det rigtige tidpunkt?
  • Hvem kommer til AA-møder?
  • Hvad er AA?
  • Hvordan kan AA måske hjælpe dit familiemedlem eller din ven?
  • Hvordan virker AA?

Har du selv brug for hjælp?

Det er næsten altid opslidende, benhårdt og til tider traumatiserende at være pårørende til en alkoholiker. Der finder mange ulykkelige situationer sted, når et familiemedlem eller en ven drikker destruktivt.

Det er ikke ualmindeligt, at det giver ar på sjælen at være kæreste eller gift med en alkoholiker, at være hans eller hendes datter, søn eller forælder. At være ven med en, der drikker for meget, er heller ikke altid problemfrit.

Ofte er der meget fokus på alkoholikeren. Drikker vedkommende for tiden, eller er vedkommende i en tørlagt periode? Hvordan opfører han eller hun sig under drukturen, og hvilke konsekvenser har det?

Der er sjældent plads til at tænke over, hvordan man selv har det. Måske taler vi ikke nok om det, men de pårørende kan faktisk ofte selv have brug for hjælp. Måske bare nogen at tale med det om. For mange, især børn, er der en overdreven loyalitet. Vi fortæller ikke om problemerne med druk til nogen. Det er ulideligt og frygteligt ensomt at bære rundt på den slags hemmeligheder helt alene.

Der er mange måder at få hjælp på som pårørende til en alkoholiker. Al-Anon er et fællesskab af mennesker, der lever rundt om problemdrikkerne. Kontakt Al-Anon eller læs på deres hjemmeside og se, om det kunne være noget for dig. Det er altid tilladt bare at kigge indenfor og være nysgerrig.

Ofte stillede spørgsmål

Hjælp til børn i familier med alkoholmisbrug2021-02-16T16:32:11+01:00

Børn er nogle af dem, der lider allermest, når nogen drikker for meget. Både de helt små børn, de større børn, og teenagere. Det er skræmmende, uhyggeligt og traumatiserende at se sin mor eller far blive fuld og oprøre sig uansvarligt, utilregneligt og alkoholisk.

Alle forældre elsker deres børn, og det gør med folk med alkoholproblemer også. For alkoholikeren er det ofte en kilde til den allerstørste skyld og skam, når hans eller hendes børn lider under misbruget.

Det kan være svært at forstå, hvor vedkommende benægter og bagatelliserer konsekvenserne af deres druk, når det ser hjerteskærende ulykkeligt ud set fra sidelinjen.

Bedsteforældre, skolelærere, pædagoger og naboer kan ofte være splittet mellem ønsket om at hjælpe familien og deres pligt til at indberette deres bekymring til myndighederne.

Det er umuligt at råde om, hvad der er bedst at gøre, når børn lever i familier med misbrug. Så meget kommer an på det enkelte tilfælde. Men det er næsten altid det bedste at gøre noget i modsætning til ikke at reagere.

Der er mange steder at få hjælp, og i de fleste kommuner er der steder at henvende sig. Der er også flere forskellige hotlines, man kan kontakte, som fx Børnetelefonen, der tilbyder rådgivning.

Og der er også 12-trinsfælleskaber for voksne børn i familier med alkoholmisbrug og andre dysfunktionaliteter. Konsekvenserne af at vokse op hos alkoholiserede forældre kan sagtens påvirke en langt ind i voksenlivet. Hos ACA, Adult Children of Alcoholics, kan enhver søge hjælp og eventuelt gå til et møde og undersøge mulighederne.

Hvad med tilbagefald?2022-01-17T15:00:00+01:00

De fleste mennesker, der henvender sig til Anonyme Alkoholikere for at få hjælp, bliver ædru og forbliver det på sigt. Andre har vanskeligt ved at acceptere og forsone sig med AA’s 12 trinsprogram. De glemmer, hvad det indebærer at være alkoholiker. Når humøret og helbredet vender tilbage, og de får lettere ved at håndtere hverdagen, glider de måske ud af programmet og glemmer at gå til AA-møder.

De har måske et eller flere tilbagefald. Det kan være meget nedslående og smertefuldt for de pårørende, hvis alkoholikeren drikker sig fuld igen efter en ædru periode. Den gamle frygt og håbløshed kommer igen. Men garvede AA’ere ved, at den slags tilbagefald ikke nødvendigvis gentager sig i fremtiden.

Enhver, der har et ønske om at blive ædru, er velkommen tilbage i AA. Det fungerer bedst, hvis alkoholikeren selv ønsker det og vender tilbage af egen motivation. Mange har oplevet at vende tilbage og er måske endda kommet styrket igennem en periode med tilbagefald, fordi de lærte en vigtig lektie om at sætte ædrueligheden forrest, leve 24 timer af gangen og sætte programmets principper forrest.

Alle – både alkoholikere, pårørende og folk, som er nysgerrige – er mere end velkomne til at kontakte Anonyme Alkoholikere og Al-Anon.

Go to Top