I Danmark har Anonyme Alkoholikere eksisteret siden 1955, og på verdensplan blev AA startet i 1935.

AA (Alcoholics Anonymous) blev stiftet i USA i 1935 af de to alkoholikere Bill Wilson, som var børsmægler i New York og Bob Smith, som var læge i Akron, Ohio. AA udspringer historisk af den såkaldte Oxford-gruppe, hvor Bill Wilson fik hjælp til at stoppe med at drikke. Han forsøgte ihærdigt at give sin erfaring videre til andre alkoholikere. Det fik han stor inspiration til at gøre fra lægen Dr. Silkworth fra Towns’ Hospital i New York City, hvor han havde været i behandling gentagne gange for sit alkoholmisbrug.

På et tidspunkt var Bill Wilson på forretningsrejse i Akron, og på sit hotel i byen får han pludselig lyst til at gå ind i restauranten og købe sig en drink. Han ved, at hans ædruelighed er i fare og beslutter sig til at finde en anden alkoholiker at tale med.

I en telefonboks i hotellets lobby ringer han til flere præster og spørger, om de kan sætte ham i forbindelse med en alkoholiker og lidelsesfælle, som han kan tale med. Ad omveje får han fat i Bob Smith, som er kirurg i Akron. Han indvilliger i at mødes med Bill, og de to mænd ender med at tale sammen hele natten.

Kort efter bliver Bob Smith ædru, og de to mænd har gjort den erfaring, at det hjælper at give sin løsning videre og dele erfaring, styrke og håb med lidelsesfæller.

I mange menneskers øjne er den grundlæggende ide om at bringe AA’s budskab videre fra den ene alkoholiker til den anden en medvirkende årsag til den store udbredelse AA har opnået verden over.

Det er helt frivilligt og ikke noget krav, at det enkelte AA-medlem skal bringe budskabet videre til andre, men mange alkoholikere har opdaget, at de har lettere ved at holde sig ædru, når de fortæller deres egen historie til nye alkoholikere.

I bogshoppen kan du finde litteratur om Anonyme Alkoholikere og deres historie.